PLANETARIJUM SA SVEMIRSKOM IZLOŽBOM KOD NAS U ŠKOLI

Deliblato, 3.4.2023.godine

Mobilni planetarijum je savremeno nastavno, naučno – pedagoško sredstvo, koje na veoma efektan način demonstrira izgled, kretanje i osnovne elemente nebeske sfere, slikovit prikaz 88 sazvežđa, orijentaciju u prostoru, koordinatne sisteme, tela Sunčevog sistema i objekte dubokog neba: magline, zvezdana jata i galaksije…

Značajni i konkretni sadržaji koji su prezentovani ispred i u planetarijumu:

– Upoznavanje sa osnovnim elementima karte neba i nebeske sfere njenim izgledom, lažnim i pravim kretanjem i sazvežđima.

– Shvatanje značaja zvezde severnjače njeno lako pronalaženje na nebeskoj sferi i praktična primena u orjentisanju na zemlji.

– Upoznavanje sa svim elementima Sučevog sistema: planetama, planetoidima, satelitima, asteroidima i kometama i njihovim karakteristikama tj. direktnim ili indirektim uticajem na našu planetu.

– Efektan način demonstracije kretanja tela Sunčevog sistema kao i objekata dubokog svemira: maglina, zvezdanih jata i galaksija.

– Sticanje svesti o beskrajnosti svemira i našem položaju u njemu.

– Interaktivna priča o svemirskim letilicama i njihovim misijama a sa ciljem buđenja mašte i želje da se jednog dana postane deo te odvažne porodice inženjera, naučnika, kosmonauta …

– Boravak u planetarijumu u zavisnosti od afiniteta i sklonosti učenika budi maštu pored prirodnih nauka i za razne umetničke vizije i tu se najbolje vidi univerzalnost Astronomije i njena koorelacija sa svim naukama i aktivnostima na planeti zemlji.

 

https://youtu.be/yN7Z6gWG1z8

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *